GI - Glykemisk Indeks
Glykemisk indeks (GI) forteller noe om hvordan en matvare påvirker blodsukkeret.
Tidligere ble GI regnet ut med hvitt brød som utgangspunkt (hvitt brød = 100 GI), men i de senere år er det som regel GI verdi utifra at glukose = 100.
Beskrivelse | GI (glukose) | GI (hvitt brød) |
All Bran (branflakes) | 54 | 74 |
Appelsin | 43 | 59 |
Appelsinjuice | 52 | 71 |
Bagel | 72 | 99 |
Baguette | 95 | 130 |
Banan | 61 | 84 |
Brød, rug, grovt | 58 | 79 |
Bygg, helkorn | 25 | 34 |
Cornflakes | 88 | 121 |
Eple | 38 | 52 |
Eplejuice | 33 | 45 |
Fruktose | 19 | 26 |
Glukose | 100 | 137 |
Grønne erter | 47 | 64 |
Hamburgerbrød | 61 | 84 |
Havregrynsgrøt | 65 | 89 |
Helmelk | 32 | 44 |
Honning | 92 | 126 |
Hvetebrød | 73 | 100 |
Hvetebrød (fullkorn) | 73 | 100 |
Hvetekorn, hele kokt | 41 | 56 |
Hvetepuffer | 80 | 110 |
Hvite bønner (boks) | 51 | 70 |
Iskrem | 50 | 69 |
Jordnøtter | 11 | 15 |
Kidney bønner (boks) | 54 | 74 |
Kidney bønnner | 31 | 42 |
Kikerter | 34 | 47 |
Kikerter (boks) | 44 | 60 |
Knekkebrød | 69 | 95 |
Korn (hele) | 26 | 36 |
Laktose | 42 | 58 |
Lettmelk | 34 | 47 |
Linser | 26 | 36 |
Maischips | 72 | 99 |
Maiskorn | 58 | 79 |
Makaroni | 47 | 64 |
Maltose | 111 | 152 |
Müsli | 70 | 96 |
Pannekaker | 67 | 92 |
Pitabrød | 57 | 78 |
Pizza (gjennomsnitt) | 60 | 82 |
Pommes frites | 75 | 103 |
Poteter (bakt) | 85 | 116 |
Poteter (kokt) | 58 | 79 |
Potetgull | 56 | 77 |
Potetmos (hjemmelaget) | 72 | 99 |
Potetmos (pulver) | 88 | 121 |
Puffet ris | 96 | 132 |
Ris (jasmin) | 59 | 81 |
Ris (parboiled) | 50 | 69 |
Ris (råris) | 59 | 81 |
Ris, brun (naturris) | 55 | 75 |
Riskaker | 64 | 88 |
Rosiner | 68 | 93 |
Rugbrød (fullkorn) | 65 | 89 |
Rugbrød (hele korn - pumpernickel) | 50 | 69 |
Ryvita, knekkebrød | 64 | 88 |
Soyabønner | 15 | 21 |
Spaghetti | 49 | 67 |
Spaghetti (fullkorn) | 45 | 62 |
Sukker | 61 | 84 |
Søtpoteter | 51 | 70 |
Vaniljesaus | 43 | 59 |
Weetabix | 80 | 110 |
Yams | 54 | 74 |
Yoghurt | 38 | 52 |