TreningKosthold.no - Online Kostholds- og Treningsdagbok

10 Sunne matvarer.

Her er en oversikt over 10 supersunne matvarer som du kan benytte for å få et sunt og variert kosthold.

1. Havregryn
Rikt på fiber og en rekke vitaminer og mineraler som har god effekt på kolesterol, blodtrykk og blodsukkeret. Kroppen bruker lang tid på å fordøye havregryn, noe som gir deg en lang metthetsfølelse og som påvirker blodsukkeret minimalt sammenlignet med andre karbohydrater.

Kan spises utblandet i vann, melk eller yoghurt. I tillegg kan man godt lage en havregrynsgrøt om man liker det bedre.

Passer perfekt som frokost, men havregryn vil også være bra som måltid rett etter trening sammen med litt melk for å fylle på glykogenlageret i musklene dine.

2. Torsk
Torsk er den klassiske diettmaten. Den består av lettfordøyelige proteiner med en meget gunstig aminosyresammensetning, og er fettfattig. I tillegg er den rik på antioksidanter, vitaminer og mineraler. Det at den også er en utrolig velsmakende fisk og kan tilbredes på uendelige måter, gjør den til en selvfølge å ha som del av ditt ukentlige kosthold

En selvfølge til middag, men også som et mellommåltid proppet av proteiner.

3. Brokkoli
Dette er virkelig en supermatvare. Inneholder svært mye av antioksidanter og fytokjemikalier. Brokkoli er rik på vitamin C, og også en kilde til vitamin K, kostfiber og folat.

Brokkoli er perfekt som tilbehør til de fleste måltider. Brokkoli som tilbehør til f.eks. kylling eller torsk er en klassiker. Grønne grønnsaker er ofte veldig sunne, og brokkoli er blant de beste i klassen.

4. Banan
Fettfri og rik på fiber og hurtige karbohydrater. Er en meget god kilde til kalium som er viktig for å opprettholde sterke og sunne muskler. Det er rett og slett en sunn energibombe som gir deg energi og næringsstoffer hurtig.

Ettersom den inneholder raske karbohydrater er bananer perfekt rett etter trening, gjerne sammen med en proteindrink. Av samme grunn er den ikke like bra som mellommåltid, men har du ikke noe annet for hånden kan du gjerne ta en banan med god samvittighet.

5. Kylling
Proteinrikt, fettfattig og velsmakende. Det er spesielt brystet som er svært fettfattig. Lårene og ikke minst skinnet vil inneholde en del fett. Så er du på diett bør du nok la skinnet ligge urørt. Kan varieres i det nærmest uendelige.

Som måltid passer kylling både frokost, mellommåltid, middag og kvelds (til og med nattmat). Til frokosten bør man passe på å også få i seg noen karbohydrater, så har du restemat i kjøleskapet i form av poteter og kylling er dette en perfekt frokost.

6. Rugbrød (fullkorn) / Pumpernickel
Fettfattig, velsmakende og inneholder langsomme karbohydrater. Er du på diett er det lurt på bytte ut vanlig brød med pumpernickel.

Passer til de fleste måltider, hvor man ellers spiser brød. Den perfekte frokost kan f.eks. være makrell i tomat på en skive rugbrød. Langsomme karbohydrater fra brødet og fra makrellen får du proteiner og sunt fett (Omega 3).

7. Egg
Egg inneholder proteiner av meget god kvalitet (høy biologisk verdi) og en rekke andre viktige næringsstoffer. En myte om egg har vært at det kan gi høyt kolestrol, men dette er tilbakevist i de senere år. Plommen inneholder riktignok mye fett, så skal du spise mange egg flere ganger om dagen, kan det være greit å bare benytte eggehviten på en del av eggene.

Kokte egg er det absolutt sunneste, men stekte egg, gjerne i form av en omelett er også supersunt (begrens bare mengden fett i stekepanna).

8. Reker
Reker blir ofte glemt som diettmat. Denne lille krabaten er det derimot ikke lurt å gå glipp av. Rik på proteiner, fettfattig og smaker så godt at den lett kan spises som snacks. Det eneste kjedelige er vel at du må pille rekene før du spiser de, eller evt. kjøpe reker i lake ikke er like delikate på smak.

Passer til alle måltider og kan benyttes i uendelige matretter, men som nevnt: bør absolutt vurderes som et supersunt alternativ til snacks.

9. Grønnsaksblandinger (dypfryste)
Det finnes flere forskjellige typer av grønnsaksblandinger i fryseren på butikken. Felles for de fleste av dem er at de er perfekte som tilbehør til annen mat som kjøtt, fisk eller fugl. De gir god smak og volum til måltidet ditt uten å tilføre unødvendig energi. I tillegg er de rike på en rekke sunne mineraler og vitaminer.

Passer som tilbehør i alle måltider.

10. Kalkun 
Kalkun er rikt på proteiner og inneholder svært lite fett. Tradisjonelt sett spiser de fleste kylling og glemmer kalkun, men kalkun er minst like sunt og er en fin måte å få litt mer variasjon i kostholdet ditt.

Passer som hovedingrediens i alle måltider. 

Diskuter gjerne denne artikkelen i kommentarfeltet under, og kom med dine egne sunne matvarer :Kommentarer
Av johnansog 11/9/2021 kl 04:09:
ks4Noc https://pills2sale.com/#

Navn:  E-post: