TreningKosthold.no - Online Kostholds- og Treningsdagbok
Punktforbrenning av fett
Det finnes en hel rekke av treningsapparater som lover deg vaskebrett og slankere midje. Ikke minst er disse populære innen ulike TV-Shops.

Ab-roller-twister-cruncher-super-2000 eller lignende produktnavn lover deg kroppen du ønsker deg på 2 uker med bare 5 minutt effektiv trening om dagen. Og det mangler ikke på personer som bekrefter at de har fått en perfekt kropp takket være dette fantastiske apparatet.

Det virker litt merkverdig at en person som bare trener 5 minutt om dagen med en innretning som skal trene magemusklene, samtidig har noen svært velutviklede overarmer.

Men nå var det altså punktforbrenning vi skulle se nærmere på, og ikke disse latterlige tv reklamene. Kan punktforbrenning av fett fungere? Og vil du få smalere midje av å trene magemusklene?

Hvorfor ønsker vi punktforbrenning?
Mange mennesker har gjerne en del av kroppen som de spesielt er misfornøyd med, og ønsker derfor først og fremst å gjøre noe med det aktuelle problemområdet. F.eks. vil det for mange kvinner være rumpe og lår som de ønsker å få redusert fettmengden på. Hos menn virker det hovedsaklig til å være midje og mage som er stedet vi helst ønsker å forbedre.

Hvordan "punktforbrenner" vi?
Det er i allefall mange tror de utfører punktforbrenning, og da med øvelser som skal rette seg direkte mot problemområdet. En av de mest benyttede øvelsene for "punktforbrenning" er sit-ups. Utsagnet "Jeg må begynne å kjøre litt mageøvelser for å gjøre noe med midjen min" er vel ikke akkurat ukjent for flere?

Men fungerer det?
Her finnes det bare et kort og enkelt svar: Nei!

Det er først og fremst to årsaker til at punktforbrenning umulig kan fungere.
  1.  Under styrketrening benytter kroppen nesten utelukkende energi som er lagret i muskelene dine (glykogen), og ikke fett.
  2. Når du forbrenner fett som energikilde, vil det hentes fra hele kroppen og dermed ikke bare fra det området som trenes.

Det har faktisk blitt forsket på dette i lengre tid, og helt tilbake fra tidlig på 70 tallet undersøkte man en gruppe tennisspillere for å se om det fantes noen forskjell i underhudsfettet mellom høyre og venstre underarm. De hadde selvfølgelig mer utviklet muskulatur i høyrearmen, men ingen nevneverdig forskjell i underhudsfett [link til studie].

I teorien vil du faktisk kunne øke størrelsen rundt midjen ved sit-ups, da du vil utvikle større magemuskulatur.

Punktforbrenning ved hjelp av andre metoder enn fysisk trening
Det finnes faktisk metoder hvor man kan redusere fettmengden på spesifikke steder, men dette er umulig ved hjelp av fysisk trening.

Ved hjelp av f.eks. fettsuging og ultralyd kan man fjerne fettceller lokalt, men dette er ikke akkurat noe vi forbinder med fettforbrenning i vanlig forstand.

Så da er det bare å droppe sit-ups da?
Det er ingen tvil om at all fysisk trening hjelper deg i å gå ned i vekt, så det er ingen grunn til å kutte ut sit-ups. Magemusklene trenger trening på lik linje med annen muskulatur, men det kan være greit å være klar over at dette nødvendigvis ikke gir deg drømmemagen.

På samme måte kan heller ikke produktene annonsert på TV-Shop innfri løftet sitt.

Ønsker du mindre rompe, smalere lår eller midje, så er det hovedsaklig gjennom aerobe aktiviteter (som f.eks. rask gange) som er veien å gå. Og ikke minst : Ta tiden til hjelp! Uavhengig av fagre løfter er det ingen som går fra "vaskeball" til "vaskebrett" på 2 uker.

Diskuter gjerne denne artikkelen i kommentarfeltet under:Kommentarer

Navn:  E-post: