TreningKosthold.no - Online Kostholds- og Treningsdagbok

Glykemisk indeks - GI

Glykemisk indeks eller GI er en enhet som forteller hvor raskt blodsukkeret stiger når man spiser en matvare som inneholder karbohydrater. Det finnes egne dietter som baserer seg på GI.

Det er relativt lett å spise etter GI da det finnes tabeller man kan slå opp i for å finne en matvare sin GI.

Tidligere så man gjerne på hvor komplekse karbohydrater en matvare innholdt og antok da at til flere av disse, jo lavere påvirkning ville man få på blodsukkeret.

Hva skjer når du spiser karbohydrater?
Når du spiser karbohydrater vil dette resultere i at blodet får tilført glukose. For å holde blodsukkeret på et normalt nivå vil derfor kroppen frigjøre insulin, som vil lagre overflødig blodsukker som glykogen i musklene. Når glykogenlagerene er fulle vil det i stedet lagres som fett.

Det er derfor ønskelig at man frigjør så lite insulin som nødvendig ved å sørge for at man ikke får de store utslagene i blodsukkeret. Dette oppnår man ved å spise karbohydrater fra matvarer med lav GI.

Hvitt brød eller glukose?
Tidligere var de fleste GI tabeller satt opp utifra at GI 100 = hvitt brød. I dag er det vanlig å benytte glukose som utgangspunkt. Altså at GI 100 = Glukose. Se GI tabellen her på TreningKosthold for å finne de ulike matvarene sine GI, oppgitt i begge målenhetene.

Faktorer som avgjør GI
Selv om en GI tabell er et nødvendig verktøy for å holde en GI diett er det en del kjennetegn som er med på å si noe om hvorvidt en matvare har høy eller lav GI.
  • Matvarens struktur, hvorvidt en matvare er kompakt eller luftig kan si noe om GI tallet. F.eks. vil pasta al dente ha lavere GI enn pasta som du koker helt ferdig.
  • Protein og fettinnholdet, et høyt innhold av fett og proteiner gir normalt lav GI.
  • Matens PH, å blande f.eks. eplecider eddik i en salat vil senke GI.
  • Fiberinnhold, et høyt fiberinnhold gir gjerne lav GI.

Fordeler med å ha et kosthold utifra lav GI

  • Reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer
  • Bedre følsomhet for insulin
  • Gjør det lettere å gå ned i vekt, eller vedlikeholde vekten
  • Kan gi lavere kolestrol
  • Reduserer sultfølelsen og dermed ofte et lavere matinntak

Matvarer med høy GI kan derimot være på sin plass rett etter en treningsøkt hvor musklene er klare for å få fylt på glykogenlagerene.


Diskuter gjerne denne artikkelen i kommentarfeltet under:Kommentarer

Navn:  E-post: