TreningKosthold.no - Online Kostholds- og Treningsdagbok

Sonedietten (The Zone Diet)

Sonedietten er utviklet av Dr. Barry Sears som har en doktorgrad i biokjemi. Dietten har blitt mye kritisert av etablerte kostholdsmiljøer, der mye av kritikken har gått på person (hva vet en person som ikke er lege?).

Dietten baserer seg på teorien om at 75% av oss er genetisk disponibel for å bli overvektige med dagens kosthold preget av lite fett og mye karbohydrater. De resterende 25% har så liten insulinrespons på inntak av karbohydrater at de i praksis aldri vil bli fete.

Nøkkelen er å oppnå hormonell balanse (the zone) ved et kontrollert inntak av protein og karbohydrater. Med andre ord insulinkontroll, så glykemisk indeks er noe du bør legge vekt på når du velger din mat. Hvert måltid skal derfor inneholde 30% protein, 30% fett og 40% karbohydrater.

Slankediett?
Denne dietten er mer en livstil enn en slankekur man går på i et begrenset tidsrom. Ifølge Dr. Barry Sears vil et kosthold etter sonedietten ikke bare sørge for at du holder deg slank, men også være løsningen på flere medisinske og ernæringsmessige problemer. I tillegg kan du som idrettsutøver også forvente deg bedre resultater

Hvorvidt dette er en lavkarbo-diett eller ikke er og blir en smakssak, men sonedietten fastlegger viktigheten av karbohydrater langt høyere enn f.eks. Atkins/Fedon. Karbohydrater er nødvendighet for en god helse, problemet i dag er bare at nivået er altfor høyt, samtidig som at fettinntaket har blitt kraftig redusert.

Sånn sett er det ikke etter mitt syn en lavkarbo diett, men en hvor du har moderat inntak av karbohydrater (som de andre næringsemnene)

Hvordan følger jeg den?
Det krever en viss planlegging siden fordelingen av næringsemner skal følge et fast oppsett (30-30-40). Men som en retningslinje kan et måltid komponeres ved å dele inn en vanlig middagstallerken som dette:
  • 1/3 mager proteinkilde (fugl, fisk, eggehviter)
  • 2/3 frukt/grønnsaker (helst ikke mais, bananer)
  • Avslutt med litt umettet fett (olivenolje, avacado, nøtter)

Fordeler med dietten

Denne dietten utelukker egentlig ingen ting, men det må likevel passe inn i den fastsette fordelingen. Du kan altså unne deg favorittmatvarene dine i ny og ne og fremdeles være i tråd med dietten.


Du kan også unne deg langt mer karbohydrater enn hva de fleste av dagens mye omtalte lav-karbo dietter.


Ulemper?
Det krever en del planlegging av måltidene dine, men dette er som oftest en del av de fleste dietter.

Oppsummering
Sonedietten kan oppsummeres med disse punktene:
  • Drikk MYE vann
  • Frukt/grønnsaker skal være din primære kilde til karbohydrater
  • Kilden til protein skal være magert kjøtt/fisk
  • Det meste av fettet skal være enumettet (ligg unna transfett)
  • Begrens inntaket av karbohydret med høy GI (brød, korn, stivelse)

Post gjerne dine erfaringer med denne dietten i kommentarfeltet underKommentarer

Navn:  E-post: