TreningKosthold.no - Online Kostholds- og Treningsdagbok
30-30-30 Dietten
Denne dietten henviser på fordelingen mellom protein, karbohydrater og fett. Den går ut på at man spiser 33% (energiprosent) av både protein, karbohydrater og fett. Strengt tatt burde vel navnet være 33-33-33.

Tradisjonelle ernæringseksperter og ikke minst helsedirektoratet vil mest sannsynlig få bakoversveis av en sånn anbefaling. Tradisjonelt sett er det for idrettsutøvere ofte anbefalt 65% karbohydrater, 15% protein og 20% fett. Det finnes som vi skal se grunner til denne fordelingen.

Hvorfor 33% fett?
Kroppen tilpasser seg den maten du spiser. Spiser du mye karbohydrater vil den forbrenne mye karbohydrater. På samme måte vil den bruke mer fett ved et høyere inntak fett. Den mest effektive å stoppe fettforbrenningen din vil være å kutte ut alt inntak av fett (i tillegg til de helsemessige risikoene du setter kroppen i ved å ikke spise fett).

Fettet du spiser bør hovedsaklig komme fra umettet og flerumettet fett. Studier viser at disse ikke vil lagres som kroppsfett i like stor grad som mettet fett (kilde 1)

Hvorfor 33% Karbohydrater?
Når du spiser karbohydrater har din kropp mye tilgjengelig energi ifra maten, og behovet for å hente energi fra fettvevet blir da mindre. Mindre utsondering av insulin i blodet vil også sørge for en bedre fettforbrenning, og vi har allerede et relativt bra inntak av fett som også stimulerer til å brenne fett.

Du har likevel mer enn nok karbohydrater til å føle deg full av energi og unngå at kroppen går i ketose (som man ofte blir ukonsentrert av og har mindre "kick" på treningen). En viss mengde karbohydrater er gunstig for fettforbrenningen, men her bør man være oppmerksom på glykemisk indeks.

Hvorfor 33% Proteiner?
Et lavere inntak av karbohydrater kan være et problem for den som ønsker å øke i muskelmasse. Insulin som det da blir mindre av er et svært anabolt hormon, og lite karbohydrater vil gjøre det vanskligere for deg å bygge muskler (uansett hva lavkarbo tilhengere hevder).

Løsningen på dette problemet er å øke inntaket av protein som med sin muskelbesparende effekt vil kompensere for det negative ved et lavere karbohydratinntak. Protein vil også stimulere for økte nivåer av veksthormoner.

Konklusjon
Denne dietten gir deg i teorien fordeler på både protein, karbohydrat og fettinntaket ditt. Noen vil føle at det er altfor lite karbohydrater til å yte maks på treningen. Det er uansett en diett det vil være verdt å gjøre opp sine egne erfaringer med.

1:Jones PJH, Schoeller DA. [poly-unsaturated: Saturated ratio of diet fat influences energy substrate utilization in the human.

Har du prøvd denne dietten? Kommenter gjerne i feltet under:


Kommentarer
Av johnanz 11/9/2021 kl 08:52:
8y02lj https://pills2sale.com/#

Navn:  E-post: